Diëtetiek

Kanker en de behandeling ervan kunnen een forse aanslag zijn op het lichaam. Een goede conditie helpt om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan, ervan te herstellen en de kwaliteit van leven te behouden.

Volwaardig eten en drinken is belangrijk om de conditie en spierkracht zo goed mogelijk te behouden of te verbeteren, om  bijvoorbeeld onnodig gewichtsverlies of juist toename te voorkomen.

Wanneer u niet meer kan genezen, kan een aangepast voedingspatroon ervoor zorgen dat u zich beter voelt.

Wat kan een gespecialiseerde diëtist voor u betekenen?

De begeleiding van een gespecialiseerde diëtist is gericht op het handhaven (of verbeteren) van de voedingstoestand, waarbij aandacht besteed wordt aan het oplossen of verminderen van de voedingsgerelateerde problemen;

  • Smaak- en reukveranderingen;
  • Misselijkheid en braken;
  • Vermoeidheid;
  • Verstopping;
  • Diarree;
  • Droge mond;
  • Pijnlijke mond, keel of slokdarm;
  • Vermindering van eetlust.

De diëtist zal aan de hand van het eerste gesprek de individuele voedingsbehoefte bepalen en hierbij advies op maat geven, rekening houdend met voedingsgerelateerde klachten, doelen en wensen. Indien er niet uitgekomen kan worden met gewone voeding, kan de diëtist aanvullende voeding of sondevoeding voorschrijven.

In de laatste levensfase zal de begeleiding gericht zijn op het maximale welbevinden en het oplossen van en/of om kunnen gaan met klachten die betrekking hebben op de voeding, om de kwaliteit van leven te behouden. De diëtist kan ondersteunen bij het samenstellen van een 'comfortvoeding' waarbij het vooral gaat om wat de patiënt kan of wil eten.

Praktische kookboeken

Als eten even moeilijk is (verschillende edities, bijvoorbeeld van Thea Spiering)
Als eten moeilijker wordt, Yves Meerman en Lemaitre Dick
Gezond eten rond chemotherapie, José Mill

Onze specialisten zijn:

Els Pereboom
Sharona Sprong
Saskia de Wit
Sharon Querido


Links

KWF voeding
Voeding info
WKOF